Josip Rešetar

Datum objave: 31. 01. 2018.

Ne postoji dijeta koja odgovara svima niti dijeta koja škodi svima, kratak je zaključak istraživanja iz polja nutrigenomike objavljenog u časopisu Genetics.

U šestomjesečnom istraživanju korištene su četiri skupine različitih životinjskih modela na kojima je promatran utjecaj pet različitih obrazaca prehrane. Prehrambeni obrasci bili su redom: američki, mediteranski, japanski, ketogenski/dijeta po Atkinsku i kontrolni obrazac prehrane.

Kod većine animalnih modela nakon konzumacije mediteranskog ili japanskog obrasca prehrane zabilježeni su blagotvorni učinci, dok se kod jednog životinjskog modela dogodio upravo suprotan učinak koji je bio karakteriziran povišenjem masti u jetri i pojavom jetrene disfunkcije.

U slučaju primjene dijete po Atkinsku, koja se odlikuje visokim unosom proteina i masti, u dva modela došlo je do pojave pretilosti, masne jeste i povišenog kolesterola, međutim u druga dva modela došlo je samo do porasta masti u sastavu tijela, ali nisu bile prisutne ozbiljnije posljedice po zdravlje.

Slična pojava uočena je i kod američkog obrasca prehrane.

Rezultati ukazuju da uspješnost određene dijete, bilo po pitanju redukcije tjelesne mase ili po pitanju prevencije bolesti, uvelike ovisi o genetskoj individualnosti organizma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari