Datum objave: 12. 04. 2012.

Zelena, nepržena zrna kave mogu značajno smanjiti tjelesnu masu u relativno kratkom periodu.

Istraživanje je provedeno na 16 pretilih osoba, u dobi od 22 do 26 godina, u trajanju od 22 tjedna. Ispitanici su dobivali ekstrakt zelene kave (700 mg ili 1050 mg) te placebo, u izmjeničnim razdobljima. Istovremeno je praćena njihova prehrana (kalorije, koju hranu jedu, itd) i bavljenje tjelesnom aktivnošću kroz ispitivani period. Tijekom ispitivanja, prehrambene navike kao i navika tjelevježbe, nisu se promijenili u odnosu na razdoblje prije istraživanja.

Rezultati su pokazali da su svi sudionici smršavjeli: prosječno im se tjelesna masa smanjila za 10.5% (smršavjeli su u prosjeku 8 kg), a tjelesna mast za 16%. Znanstvenici smatraju da bi ti rezultati bili i zanačajniji da ispitanici nisu dobivali placebo i nižu dozu zelene kave u određenom periodu istraživanja.

Smatra se da se ovakav učinak zelene kave može pripisati njenom sastojku, klorogenoj kiselini, koja se nalazi samo u neprženim zrnima kave.

Prema tome, uzimanje ekstrakata zelene kave svaki dan, istovremeno uz pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu, siguran je, učinkovit i pristupačan način mršavljenja, zaključuju autori studije.

Izvor: 243rd National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari