Vitaminoteka

Datum objave: 19. 10. 2015.

Povodom Svjetskog dana osteoporoze, koji se obilježava 20. listopada, u časopisu Osteoporosis International objavljen je novi pregledni rad vodećih svjetskih stručnjaka koji se bave nutricionizmom i zdravljem kostiju.

U radu su sažeta saznanja brojnih novijih studija, istraživanja i analiza, a sve s ciljem davanja jasnih prehrambenih smjernica koje bi trebale pomoći u razvoju i očuvanju zdravih kostiju. Smjernicama su obuhvaćene sve dobne skupine.

Ukratko, kod djece i mladih diljem svijeta primijećeno je smanjenje unosa mlijeka i mliječnih proizvoda, stoga bi se u ovoj dobi trebao poticati unos navedene hrane kako bi se osigurao dovoljan unos kalcija. Isto tako, velika raširenost nižih razina vitamina D u ovom razdoblju, ključnom za razvoj kostiju, navela je nadležne institucije mnogih zemalja da uvedu preporuku o korištenju dodataka vitamina D kod dojenčadi i male djece.

Odraslima i starijim osobama se također savjetuje obratiti pozornost na dovoljan unos kalcija i vitamina D budući da je i kod njih čest nedostatak ovih hranjivih tvari, a dodatno se upozorava i na negativan učinak duhanskog dima, pretjeranog unosa alkohola i preniske tjelesne mase. S obzirom da su starije osobe pod povećani rizikom od padova i fraktura, ali i neuhranjenosti, u trećem životnom razdoblju potrebno je pripaziti i na očuvanje mišićne mase dovoljnim unosom proteina i energije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi,

Komentari