Octom protiv dijabetesa?

Datum objave: 10. 01. 2005.

Američki znanstvenici otkrili su da bi ocat mogao imati snažan utjecaj na sposobnost organizma da se bori protiv dijabetesa tipa 2.. Dvije žlice vinskog octa prije obroka mogu značajno smanjiti nagle promjene razine glukoze i inzulina u krvi nakon obroka.

U studiji je sudjelovalo oko 30-ak osoba podijeljenih u tri grupe (zdrave osobe, osobe sa dijagnosticiranim dijabetesom i osobe koje imaju markere za dijabetes), kojima je prije obroka bogatog ugljikohidratima davan ocat ili placebo.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su dobivali ocat prije obroka, u sve tri grupe, imali bolje očitanje razine glukoze i inzulina u krvi, a učinak se pokazao najznačajnijim kod osoba koje imaju markere za dijabetes te u budućnosti mogu očekivati razvoj ove bolesti. Primjerice, u usporedbi sa osobama iz iste skupine koje su dobivale placebo, njima je ocat smanjio razinu glukoze u krvi u prvih pola sata nakon obroka za otprilike 50 %.

Izvor: Science News Vol. 167, No. 1 January 1, 2005

Pošalji prijatelju na email

Komentari