Ružica Vukadin

Datum objave: 06. 12. 2021.

Svakodnevno konzumiranje octa poboljšava mentalno zdravlje i smanjuje depresiju kod zdrave mlade populacije.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj svakodnevne konzumacije octa na raspoloženje i metabolite u mokraći. Istraživanje je trajalo 4 tjedna, a sudjelovalo je 25 zdravih studenata u dobi od 18 do 23 godine koji su bili podijeljeni u dvije skupine, interventnu skupina, koja je svakodnevno unosila 1,5 g octene kiseline u obliku tekućeg octa, i kontrolnu skupina, koja je svakodnevno unosila 0,015 g octene kiseline u obliku tableta.

Ispitanici su na početku i na kraju istraživanja ispunili upitnik o raspoloženju (POMS) i upitnik o depresiji Centra za epidemiološke studije (CES-D) te su dali uzorak prvog jutarnjeg urina za ciljne metabolomičke analize.

Rezultati upitnika POMS i CES – D pokazali su značajno poboljšanje rezultata depresije kod interventne u odnosu na kontrolnu skupinu.

Rezultati metabolomičke analize prije i nakon intervencije pokazale su promjene metabolita u mokraći koje su povezane s poboljšanim raspoloženjem kod interventne skupine. Naime, kod interventne skupine uočene su povećane razine glicina, serina i treonina. Serin ima ulogu u sintezi glikolipida i sfingolipida, važnih sastojaka mijelina, te povećava duljinu aksona i potiče razvoj dendrita, a glicin ima ulogu neurotransmitera. Također, kod interventne skupine uočen je promijenjen put heksozamina. Naime, enzimi N – acetilglukozamin – 6 - fosfat deacetilaza, glukozamin – 6 - fosfat deaminaza i N - acetilglukozamin kinaza, koji su uključeni heksozaminski put, bili su povišeni u interventnoj skupini što je uzrokovalo smanjenje glikozilacije proteina. Smanjena glikozilacija proteina povezana je sa smanjenom razinom depresije.

Zaključno, svakodnevna konzumacija octa mijenja metabolom kod zdrave mlade populacije te tako utječe na poboljšanje raspoloženja. Autori ovog istraživanja kažu kako su hitno su potrebni jednostavni i sigurni načini koji učinkovito smanjuju depresiju u ovoj populaciji, s obzirom da više od 40% studenata prijavljuje umjerenu do tešku depresiju, što je porast od 77% u posljednjem desetljeću. Ovi podaci jamče nastavak istraživanja octa kao mogućeg sredstva za poboljšanje raspoloženja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, ocat, raspoloženje,

Komentari