Ocat može biti značajna pomoć redukcijskim dijetama

Datum objave: 08. 09. 2005.

Prema švicarskim istraživačima, ocat smanjuje lučenje inzulina nakon konzumiranja ugljikohidratnog obroka te pojačava osjećaj sitosti.. Stoga vjeruju da povećan unos octa tijekom obroka, ili njegova konzumacija kao razrijeđenoga napitka, može pomoći osobama na redukcijskim dijetama na način da smanjuje njihovu žudnju za hranom, a samim time i da manje jedu.
U studiji je sudjelovalo 12 dobrovoljaca kojima je, nakon noćne posti, davan ocat različitih koncentracija: (18, 23 i 28 mmola octene kiseline) razrijeđen vodom u kombinaciji sa porcijom bijelog kruha. Porcija kruha sadržavala je 50 g ugljikohidrata. Kako referentno jelo služen je kruh bez octa.
Dva sata nakon obroka učesnicima studije uzimani su uzorci krvi i mjerene razine glukoze i inzulina, te je određivan stupanj sitosti i to na osnovu subjektivne procjene.

Istraživači su uočili da je stupanj sitosti bio daleko veći kada su uz porciju kruha dobrovoljci unosili i ocat različitih koncentracija, nego u slučaju kada su unosili samo kruh. Također, razina glukoze i inzulina bila je znatno manja u slučaju kada su dobrovoljci uz kruh dobivali ocat nego kada su dobivali samo kruh.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition (vol 59, issue 9, pp983-988).

Pošalji prijatelju na email

Komentari