Datum objave: 14. 04. 2016.

Poznato je da miris i okus, pa čak i tekstura hrane imaju bitnu ulogu u regulaciji osjećaja sitosti. Međutim, auditivna svojstva hrane se često zanemaruju u istraživanima, iako se zna da je zvuk vrlo bitan u sveukupnom doživljaju hrane. Stoga je u novom radu u časopisu Food Quality and Preference, dvoje američkih stručnjaka predstavilo rezultate istraživanja o ovom „zaboravljenom svojstvu hrane“.

U jednom od triju istraživanja ispitanici su tijekom konzumacije grickalica trebali imati slušalice koje su proizvodile buku različite glasnoće. Rezultati ovog eksperimenta pokazali su da je veća glasnoća buke, koja je više maskirala zvukove žvakanja, bila povezana s većim unosom hrane. Konkretno, ispitanici skupine s najglasnijim ometajućim zvukovima u prosjeku su pojeli 4, dok su ispitanici „tihe“ skupine pojeli 2,75 pereca.

U drugom istraživanju je pak primijećeno da je čak i samo zamišljanje zvukova žvakanja povezano s manjim unosom hrane.

Autori su stoga zaključili kako obraćanje pozornosti na zvukove koje proizvodimo žvačući hranu, može pomoći u regulaciji osjećaja sitosti. Napomenuli su da „utapanje“ zvukova žvakanja slušanjem glazbe ili jedenjem pred televizorom vjerojatno može rezultirati povećanim unosom hrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetit,

Komentari