Maja Biličić

Datum objave: 10. 04. 2018.

Novo istraživanje pokazalo je da na razvoj anksioznosti ili tjeskobe u žena može utjecati količina trbušnog masnog tkiva.

Znanstvenici su analizirali podatke više od 5580 žena prosječne dobi 49,7 godina i pokušali ustanoviti uzrokuje li veća količina masnih naslaga na trbuhu povećanje rizika od razvoja anksioznosti. Količina trbušnog masnog tkiva određivala se omjerom visine i obujma struka, a u prijašnjim se istraživanjima ovaj omjer pokazao dobrom mjerom za procjenjivanje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Analizirani podaci pokazali su da je 58% žena bilo u periodu postmenopauze, a kod sveukupno 61,3% žena utvrđena je anksioznost. Otkriveno je da je ona bila najčešća upravo kod žena s najvećim omjerom struka i visine, dok su žene s najmanjim omjerom rjeđe pokazivale simptome anksioznosti.

Znanstvenici ukazuju na mogućnost utjecaja hormona na povećanje obujma struka i razvoj anksioznosti te smatraju da će podaci dobiveni ovim istraživanjem liječnicima uvelike pomoći pri određivanju terapija žena srednje dobi i u postmenopauzi.

Izvor: Menopause

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, menopauza,

Komentari