Studija provedena na 14 426 djece od 2 do 9 godina u 8 zemalja Europe (Italija, Estonija, Cipar, Belgija, Švedska, Mađarska, Njemačka i Španjolska) istraživala je povezanost između stupnja educiranosti roditelja te konzumacije namirnica u njihove djece.
Rezultati su pokazali kako djeca manje educiranih roditelja češće konzumiraju namirnice bogate mastima i šećerima, zaslađena pića te manje količine voća i povrća. Suprotno je uočeno u roditelja koji su visoko educirani. Nadalje, u visoko educiranih roditelja uočeno je kako se u svakodnevnom jelovniku djece nalazi voće, povrće, tjestenina, riža, te općenito namirnice više nutritivne vrijednosti.
Autori studije izrazili su zabrinutost zbog povećane učestalosti pretilosti upravo u sredinama nižeg socio-ekonomskog statusa. Također, preporučuju roditeljima da hrane djecu raznosvrsnim namirnicama te da izbjegavaju korištenje hrane kao metode kažnjavanja ili nagrađivanja.
Spomenuti rezultati objavljeni su u časopisu Public Health Nutrition.