Ela Lučić

Datum objave: 01. 02. 2021.

Prehrana za dojenčad obogaćena membranom globule mliječne masti, omega-3 masnim kiselinama i sinbioticima može dovesti do smanjenja problema u ponašanju, pokazali su rezultati španjolske studije.

Znanstvenici su također primijetili kako su IQ i obrazovni stupanj majki također povezani s razvojem ponašanja djece. Znanstvenici su napomenuli da, iako je poznato kako prehrana u ranoj životnoj dobi utječe na razvoj mozga i mentalno zdravlje, ono što ostaje nejasno jest koliko dugoročni učinci obogaćenih adaptiranih mliječnih formula mogu utjecati na dječje ponašanje.

Kako bi to razjasnili, analizirali su podatke 70-ero djece koja su bila hranjena standardnom adaptiranom mliječnom formulom za dojenčad ili adaptiranom mliječnom formulom obogaćenom komponentama membrane globule mliječne masti, mješavinom fruktooligosaharida, inulina i bakterijskih sojeva Bifidobacterium longum subsp. infantis CECT7210 i Lactobacillus rhamnosus LCS-742, omega-3 masnim kiselinama, gangliozidima, sijalnom kiselinom i nukleotidima. Djeca su bila hranjena adaptiranim mlijekom sve dok nisu napunila 2,5 godine. U studiju je bila uključena i kontrolna skupina od 33 dojene djece.

Rezultati su pokazali kako je u djece koja su bila hranjena obogaćenom formulom zabilježen manji broj patoloških afektivnih problema u dobi od 2,5 godine, u usporedbi s djecom koja su bila hranjena standardnom formulom.

Uz to, kod djece koja su bila hranjena standardnom formulom zabilježene su veće stope problema eksternalizacije u usporedbi s djecom koja su bila hranjena obogaćenom formulom i djecom koja su dojila. Komentirajući potencijalna buduća ispitivanja, autori studije primijetili su kako postoji mogućnost za poboljšanje adaptiranih mliječnih formula za dojenčad, približavajući ih sastavu i funkcionalnosti majčinog mlijeka, što može pogodovati optimalnom razvoju ponašanja djece.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari