Istraživači s University of Alabama su otkrili na koji način konzumacija češnjaka pomaže u održavanju zdravlja srca.
Američki su znanstvenici zaključili da ključnu ulogu ima alicin, sastojak koji se razlaže u spojeve "odgovorne" za specifičan miris češnjaka.
Ovi spojevi reagiraju s crvenim krvnim zrncima te sudjeluju u proizvodnji vodikovih sulfida koji dovode do opuštanja krvnih žila i olakšanog protoka krvi, objavio je stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
To za posljedicu ima snižavanje krvnog tlaka i smanjenje pritiska na srce, objašnjavaju istraživači.
Također, krvi je olakšana dostava većih količina kisika do ključnih organa.
Poznato je da je u dijelovima svijeta u kojima se češnjak često konzumira (mediteranskim i dalekoistočnim zemljama) znatno manja incidencija bolesti krvožilnog sustava.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]