Datum objave: 26. 08. 2013.

Studija provedena na 93 pretile žene istraživala je utjecaj većeg obroka te vrijeme unosa hrane na tjelesnu masu te rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Ispitanice su podijeljene u dvije grupe:
• Obilniji doručak-unosile su 700 kcal za doručak, 500 kcal za ručak te 200 kcal za večeru
• Obilnija večera- unosile su 200 kcal za doručak, 500 kcal za ručak te 700 kcal za večeru

Prehrana ispitanica temeljila se na unosu 1400 kcal dnevno te je sadržavala umjereni unos masti i ugljikohidrata tijekom 12 tjedana. Obroci koji su sadržavali 700 kcal bili su identičnog sastava te su sadržavali desert u obliku kockice čokolade ili keksa.

Rezultati studije pokazali su kako su ispitanice s obilnim doručkom izgubile 8,7 kg te 7 cm u struku dok su u drugoj grupi smršavjele 3,3 kg te 3,5cm u struku. Nadalje, u prvoj skupini došlo je do većeg smanjenja triglicerida, glukoze te inzulina u krvi u odnosu na drugu skupinu. Unatoč tome što su u drugoj skupini ispitanice gubile na tjelesnoj masi, rezultati su pokazali da je došlo do povećanja triglicerida u krvi koji su rizični čimbenik za kardiovaskularne bolesti, visoki tlak te dijabetes.

Autor studije istaknuo je da su potrebna daljnja istraživanja s obzirom da je studija provedena na manjem broju ispitanika te tijekom kraćeg perioda.

Studija je objavljena u časopisu Obesity.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak,

Komentari