Datum objave: 27. 03. 2015.

Prema novoj studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Diabetologia, konzumacija obilnog doručka i oskudne večere mogla bi predstavljati pravilniji način jedenja za osobe s dijabetesom.

U studiji je sudjelovalo osam odraslih muškaraca i deset odraslih žena s dijabetesom tipa 2. Nasumičnim odabirom, određeno je da jedan dio ispitanika prvo slijedi plan prehrane koji je uključivao doručak od 700 kcal i večeru od 200 kcal, dok je drugi dio ispitanika trebao slijediti plan prehrane koji je sadržavao doručak od 200 kcal te večeru od 700 kcal. Ručak je u oba slučaja energetskom unosu doprinosio sa 600 kcal.

Nakon šestodnevnog provođenja plana prehrane kod kuće, ispitanici su sedmi dan proveli u klinici gdje su im učinjene krvne pretrage. Zatim je uslijedila stanka od dva tjedna te je ispitivanje opet ponovljeno, ali ispitanici su ovoga puta slijedili plan prehrane druge skupine.

Analiza je pokazala da su razine glukoze u krvi poslije obroka bile u prosjeku 20 % niže te razine inzulina 20 % više kada su ispitanici konzumirali obilne doručke i oskudne večere.

Inače, kod osoba s dijabetesom tipa 2 primijećeno je da često preskaču doručak, a da za večeru jedu obroke s visokim energetskim udjelom. Ova studija pokazala je da bi mogli imati koristi od promjene takvogobrasca jedenja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari