Josip Rešetar

Datum objave: 13. 04. 2018.

Nova preliminarna studija pronašla je poveznicu između kronične boli i unosa glutamata, pojačivača okusa koji se nalazi unutar brojnih prehrambenih proizvoda.

U istraživanju je sudjelovalo 30 ispitanika iz Kenije koji su osjećali kroničnu bol u minimalno tri tjelesna kvadranta u periodu dužem od tri mjeseca. Budući da se u Keniji glutamat najčešće nalazi unutar začina Mchuzi koji se koristi u svakodnevnom kuhanju ili pak nešto manje u obliku mononatrijeva glutamata (MSG), znanstvenici su uvjete istraživanja prilagodili tim činjenicama.

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine: skupina koja je dobivala mješavinu začina bez MSG-a, skupina koja je imala veći unos vode, skupina koja je dobivala mješavinu začina bez MSG-a i koja je paralelno unosila više vode te kontrolna skupina koja je dobivala lijek namjenjen smanjenju simptoma kronične boli.

Najveće poboljšanje simptoma imala je skupina koja je dobivala mješavinu začina bez MSG-a i paralelno unosila više vode te kontrolna skupina.

Buduća istraživanja nastojat će unutar većih kliničkih istraživanja dodatno ispitati može li dijetalna zamjena poslužiti kao učinkovit i relativno jeftin način tretiranja kronične boli.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bol, glutamat, začini,

Komentari