Vitaminoteka

Datum objave: 16. 10. 2019.

Iako su prehrambene navike u velikoj mjeri naučene, odbijanje je glavni razlog zašto roditelji prestaju nuditi i posluživati djeci hranu poput povrća.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior pokazalo je da kontinuirano nuđenje raznolikog povrća djetetu povećava njegovo prihvaćanje i konzumiranje.

U ovo istraživanje uključene su 32 obitelji s djecom u dobi između 4 i 6 godina, u kojima je zabilježena mala konzumacija povrća. Podijeljeni su u tri grupe: djeca kojoj se nudi jedno povrće, djeca kojoj se nudi više vrsta povrća i grupa u kojoj su prehrambene navike nepromijenjene.

Podaci su prikupljeni na više načina: dva obroka za večeru posluživala su se u istraživačkoj ustanovi tijekom kojih su djeca mogla jesti onoliko brokule, cvjetače i mahuna koliko su željela; pratile su se promjene količine povrća koje dijete konzumira kod kuće, u vrtiću ili školi, bilježeno kroz dnevnike prehrane; i roditelji koji su izvještavali o uobičajenoj konzumaciji povrća.

Način ponude povrća prepušten je roditeljima. Obitelji koje su uvodile jedno povrće nudile su djetetu brokulu, a one koje su uvodile više vrsta povrća nudile su brokulu, tikvice i grah. Djeci su 3 puta tjedno servirani mali komadi povrća tijekom 5 tjedana. Kad su probala povrće koje im se nudi, djeca su bila nagrađivana sličicom.

Rezultati studije pokazali su da obrok za večeru, tijekom kojeg su djeca jela bez prisutnih roditelja, nije povećao potrošnju, vjerojatno zbog nepoznatog okruženja. Prihvaćanje povrća povećalo se kod skupina koje su nudile jednu ili više vrsta povrća. Kod obitelji koje su posluživale više vrsta povrća zabilježen je porast potrošnje povrća. Zabilježeno povećano prihvaćanje raznolikog povrća tijekom 5 tjedana ispitivanja održano je nakon tromjesečnog praćenja.

Međutim, iako je količina unesenog povrća povećana tijekom studije, ta količina nije udovoljavala prehrambenim smjernicama. Ipak, pokazalo se kako je strategija pružanja raznovrsnog povrća uspješnija u povećanju konzumacije, nego ponuda samo jedne vrste povrća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, povrće,

Komentari