Datum objave: 16. 10. 2014.

Prema meta-analizi nedavno objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition, ekološki uzgojena hrana sadrži u prosjeku 48 % nižu razinu kadmija od one konvencionalno uzgojene. Novoobjavljeni osvrt američkih znanstvenika na navedenu studiju, objavljen istom časopisu, rezultate analize smješta u širi kontekst te procjenjuje da bi redovita konzumacija ekološke hrane mogla pozitivno djelovati na zdravlje i sniziti rizik od prerane smrti.

Kadmij je toksični metal koji se povezuje s poremećajima krvožilnog sustava, nekim oblicima karcinoma, osteoporozom i bubrežnim bolestima, a može negativno utjecati i na reproduktivni i živčani sustav. Duhanski dim glavni je izvor izloženosti kadmiju pušačima, dok je nepušačima najveći izvor izloženosti „najzdravija“ hrana – voće i povrće. Konvencionalno uzgojeno voće i povrće uglavnom sadrži višu razinu ovog toksičnog metala zbog njegove prisutnosti u kemijskim gnojivima.

U usporedbi s pušačima koji se oslanjaju na konvencionalnu poljoprivredu, za nepušače koji tijekom cijelog života odabiru ekološki uzgojenu hranu, očekuje se upola manja izloženost kadmiju. Stoga su proučavanjem novijih epidemioloških istraživanja o utjecaju kadmija na smrtnost, američki znanstvenici došli do zaključka da bi dosljedna konzumacija ekološke hrane mogla smanjiti rizik od opće smrtnosti za 20 %.

Dodatno, u meta-analizi je zamijećeno i da je ekološki uzgojena hrana 30 % bogatija antioksidansima, koji mogu pružiti dodatan zaštitni učinak na krvožilni sustav.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari