Vitaminoteka

Datum objave: 07. 09. 2011.

Otkrivena je nova funkcija vitamina C - liječenje koje uključuje vitamin C uništava toksične proteinske nakupine, koji se stvaraju u moždanom tkivu kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u časopisu Journal of Biological Chemistry.

Naime, znak Alzheimerove bolesti su amiloidni plakovi, koji sadrže proteinske nakupine, a koji uzrokuju propadanje živčanih stanica. One koje prve propadnu su živčane stanice u centru za pamćenje. Najnovija istraživanja, provedena na miševima, ukazuju da upravo vitamin C uništava te plakove.

Podsjetimo, vitamin C je moćan antioksidans, a već dokazani protektivan učinak na veliki broj bolesti, od obične prehlade do srčanog infarkta i demencije.

Činjenica je da trenutno ne postoji način liječenja koji bi izlječio Alzheimerovu bolest, no istraživanja su usmjerena na metode liječenja koje bi usporile odnosno odgodile progresiju bolesti, s naglaskom na ublažavanje simptoma. Stoga ovo istraživanje omogućuje razmatranje novih pristupa u liječenju ove bolesti, a naglašava i novu potencijalnu ulogu vitamina C.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Alzheimerova bolest, Vitamin C,

Komentari