Novost u kliničkoj prehrani - maslinovo ulje u infuziji

Datum objave: 29. 10. 2005.

U petak, 28.10.2005., u organizaciji Hrvatskog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu Hrvatskog liječničkog zbora i tvrtke Agmar d.o.o., održan je simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom: "Mediteranski koncept parenteralne prehrane".. Tema simpozija bila je parenteralna prehrana, s posebnim osvrtom na primjenu posebno formuliranih masnih emulzija. Naime, novost u kliničkoj prehrani su komercijalni proizvodi koji sadrže oleinsku masnu kiselinu, porijeklom iz maslinovog ulja u pripravcima za intravensku primjenu. Predavači na simpoziju bili su prof. Sanja Kolaček (Klinika za dječje bolesti, Zagreb), doc. Željko Krznarić (KBC Zagreb), prof. Višnja Majerić Kogler (KBC Zagreb) te P. Tešinsky (Charles University Hospital, Prag). Za sve kojima je interesantna ova tema priredili smo sažetak predavanja doc. Željka Krznarića, predsjednika Hrvatskog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu Hrvatskog liječničkog zbora.

Jednostruko nezasićene masne kiseline u kliničkoj prehrani
Doc.dr.sc.Željko Krznarić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Važnost unosa raznolikih nutritivnih sastojaka, te mogući povoljni učinci hrane na različita stanja i bolesti poznati su u na području Mediterana još od Hipokrata. Tzv. Mediteranska dijeta temelji se u prvom redu na redovitom i uravnoteženom unosu maslinova ulja, ribe, gorkog povrća, voća, orašastih plodova te umjerenom unosu crnog vina. Od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća, na tragu rezultata opservacijskih i epidemioloških studija osobita se pažnja poklanja upravo Mediteranskoj dijeti i njenim povoljnim učincima na usporavanje procesa ateroskleroze te smanjenje incidencije koronarne bolesti. Opisuju se i drugi povoljni učinci; na imunološki sustav, šećernu bolest, prevenciju nastanka karcinoma, ali i usporavenje procesa starenja.
Od navedenih namirnica osobita se pozornost posvećuje maslinovom ulju, koje čini osnovni izvor masti u takvom načinu prehrane. Maslinovo ulje sadrži visok udio jednostruko nezasićenih masnih kieslina (monounsatrurated fatty acid- MUFA), u najvećem postotku jednostruko nezasićenu oleinsku masnu kiselinu (55-83%).
Oleinska kiselina (C18H34O2 ili CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH ili 18:1 cis-9.) osim u maslinama nalazi se i u kikirikiju, orašastim plodovim, različitim sjemenkama i avokadu. Strukturna formula oleinske kiseline:

Uz neupitno povoljne učinke konzumiranja jednostruko nezasićenih masnih kiselina, osobiti interes u kliničkoj medicini pobuđuje mogućnost primjene oleinske kiseline u enteralnim i parenteralnim pripravcima.

Brojni su radovi ukazali na povoljne učinke primjene maslinovog ulja u enteralnim pripravcima.

Prvi pokušaj primjene maslinova ulja parenteralnim putem opisan je u Francuskoj još 1678 godine! Sredinom dvadesetog stoljeća MUFA-a su zbog pretpostavki kako se radi o neutralnim masnim kiselinama, u ranim fazama razvoja masnih emulzija korištene kao „placebo“, osobito u studijama koje su izučavale učinke emulzija na bazi ribljeg ulja (omega-3 masne kiseline). Na iznenađenje autora, u tim studijama nerjetko se pokazalo kako emulzije sa maslinovim uljem imaju bolje učinke nego ispitivane otopine.
Devedesetih godina dvadesetog stoljeća razvijen je moderni koncept primjene maslinovog ulja u parenteralnim otopinama. Ove otopine sadrže 80% maslinovog ulja i 20% sojina ulja. Sadržaj zasićenih masnih kiselina u ovim pripravcima je 16%, višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA) 20%, a MUFA 64%. Na taj način u ovim emulzijama udio PUFA, uglavnom omega-6 masnih kiselina značajno je snižen, u usporedbi sa većinom ostalih komercijalnih lipidnih pripravaka. Udio esencijalnih masnih kiselina je 20%, uz visok sadržaj alfa tokoferola, najpovoljnijeg oblika vitamina E. Visok udio MUFA indirektno umanjuje negativne, imunosupresivne učinke PUFA, kako relativno manjim oslobađanjem proinflamatornih metabolita u ciklusu arahidonske kiseline, tako i nižom oksidativnom aktivnošću.

Maslinovo ulje nema direktnog utjecaja na strukturu stanične membrane, a klirens je manje ovisan o funkciji retikuloentotelnog sustava (RES) nego što je slučaj kod primjene otopina sa većim udjelom PUFA. Maslinovo ulje smanjuje stopu lipidne peroksidacije, djeluje kao stabilizator oksido-redukcijskih procesa u organizmu, te umanjuje učinak slobodnih radikala.
Emulzije na bazi maslinovog ulja omjerom masnih kiselina nalik su sastavu lipida majčina mlijeka, te su povoljan izvor masti u pedijatrijskim parenteralnim otopinama.
Parenteralne otopine sa visokim unosom MUFA, temeljene na maslinovom ulju danas predstavljaju najmoderniji pristup u segmentu parenteralne nutritivne potpore, a osobito je značajna njihova primjena u sustavima za potpunu parenteralnu prehranu (TPN).

Literatura
1. Mahan LK, Escott- Stump S. Krause’s Food, Nutrition Diet Therapy. 10.izd. Philadelphia:WB Saunders, 2000.
2. Hegsted, DM, Ausman, LM, Johnson, JA, Dallal, GE. Dietary fat and serum lipids: An evaluation of the experimental data. Am J Clin Nutr 1993; 57:875.
3. Ascherio, A, Rimm, EB, Giovannucci, EL, et al.

Dietary fat and risk of coronary heart disease in men: Cohort follow up study in the United States. BMJ 1996; 313:84.
4. Nestle M. Mediterranean diets. Historical and research overview. Am J Clin Nutr 1995;61 (Suppl):1313S-20S.
5. Fuentes, F, Lopez-Miranda, J, Sanchez, E, et al. Mediterranean and low-fat diets improve endothelial function in hypercholesterolemic patients. Ann Intern Med 2001; 134:1115.
6. Ryan, M, McInerney, D, Owens, D, et al. Diabetes and the Mediterranean diet: A beneficial effect of oleic acid on insulin sensitivity, adipocyte glucose transport and endothelium-dependent vasoreactivity. QJM 2000; 93:85.
7. Reaven, P, Parthasarathy, S, Grasse, BJ, et al. Effects of oleate-rich and linoleate-rich diets on the susceptibility of low density lipoprotein to oxidative modification in mildly hypercholesterolemic subjects. J Clin Invest 1993; 91:668.
8. Mensink, RP, Katan, MB. Effect of a diet enriched with monounsaturated or polyunsaturated fatty acids on levels of low-density and high-density lipoprotein cholesterol in healthy women and men. N Engl J Med 1989; 321:436.
9. Stamler, J, Shekelle, R. Dietary cholesterol and human coronary heart disease. Arch Pathol Lab Med 1988; 112:1032.
10. Hu, FB, WC Willett. Diet and coronary heart disease: findings from the Nurses’ Health Study and Health Professionals’ Follow-Up Study. The Journal of Nutrition, Health Aging. 2001; 5(3): 132-8.
11. Alzoghaibi MA, Walsh SW, Willey A, Fowler AA III, Graham MF. Linoleic acid, but not oleic acid, upregulates the production of interleukin- 8 human intestinal smooth muscle cells isolated from patients with Crohn's disease. Clin Nutr 2003; 22: 529- 535.
12. Beaufrere B. Nutritional and metabolic efficacy of ClinOleic 20%. Nutr clin Metabol. 1996; 10: 29S- S31.
13. Goulet O, de Potter S, Antebi H, et all. Long- term efficacy and safety of a new olive oil- based intravenous fat emulsion in pediatric patients: a double- blind randomized study. Am J Clin Nutr. 1999; 3; 338-345.
14. Munck A, Navarro J.Tolerability and efficacy of ClinOleic lipid emulsion in children reliant exclusively on parenteral nutrition. Nutr Clin Metabol 1996; 10: 45 S- 47S.
15. Lerebours E, Lescut D, Guedon C, Paris J-C. Use of ClinOleic in gastrointestinal disorders. Nutr Clin Metabol 1996; 10: 25S- 27S.
[url="#"] www.agmar-zg.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari