Vitaminoteka

Datum objave: 28. 07. 2011.

Prema najnovijim spoznajama, objavljenim u časopisu Journal of Neuroscience, živčane stanice mrežnice oka trebaju vitamin C za svoje pravilno funkcioniranje. Budući da je mrežnica dio središnjeg živčanog sustava, ovo otkriće ukazuje na značajnu ulogu vitamina C u funkcioniranju mozga.

Posebna skupina živčanih receptora (GABA) moduliraju brzu komunikaciju između moždanih stanica te djeluju kao inhibicijska "kočnica" na ekscitacijskim neuronima mozga. Istraživači su otkrili da ti receptori u stanicama mrežnice prestaju normalno funkcionirati u nedostatku vitamina C, što ukazuje da bi za GABA receptore na nekom drugom mjestu u mozgu vitamin C također mogao biti presudan za normalno funkcioniranje.

Još uvijek nije potpuno razjašnjenja uloga vitamina C u funkcioniranju mozga, no čiinjenica je da se kod nedostatka vitamina C u tijelu, najzadnje isprazne zalihe vitamina C u mozgu.

Možda se u svemu navedenom krije razlog zašto je depresija jedan od najčešćih simptoma skorbuta, odnosno da li je ona zapravo posljedica nedostatka vitamina C u mozgu.

Ovo otkriće bi također moglo imati utjecaj i na ostale bolesti, poput glaukoma i epilepsije, budući da su oba stanja uzrokovana poremećenom funkcijom živčanih stanica mrežnice i mozga, odnosno radi se o pojačanoj živčanoj eksitaciji zbog poremećene funkcije GABA receptora.

Potrebna su daljnja istraživanja o neuroprotektivnim učincima prehrane obogaćene vitaminom C.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak, Vitamin C, vitamini,

Komentari