Josip Rešetar

Datum objave: 10. 01. 2019.

Skupina znanstvenika iz područja molekularnog nutricionizma i biologije u novom je radu opisala kako međudjelovanje smeđeg masnog tkiva (BAT) i hormona sekretina može utjecati na pojavu osjećaja sitosti, odnosno na regulaciju unosa hrane.

U studiji je izgladnjenim miševima ubrizgavan hormon sekretin. Ubrzo nakon ubrizgavanja, u miševa s aktivnim smeđim masnim tkivom opažena je povećana proizvodnja topline u BAT-u, te su miševi unosili manje hrane.

Ubrizgavanjem sekretina miševima s neaktivnim BAT-om nije došlo do smanjenja apetita miševa, što upućuje da djelovanje sekretina na aktivni BAT doprinosi pojavi osjećaja sitosti.

Štoviše, slična studija koja je promatrala povezanost sekretina i BAT kod ljudi ustanovila je kako je koncentracija sekretina u krvi u korelaciji s metaboličkom aktivnošću smeđeg masnog tkiva.

Znanstvenici tvrde da bi bilo koji stimulans, poput sekretina, koji može aktivirati smeđe masno tkivo ujedno mogao i produljiti osjećaj sitosti.

Aktualno otkriće moglo bi doprinijeti razvoju novih nutritivnih i farmakoloških strategija u borbi s epidemijom pretilosti.

Izvor: Cell Press
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, sitost, smeđe masno tkivo,

Komentari