Vitaminoteka

Datum objave: 06. 07. 2015.

U novom istraživanju biokemijskih puteva proizvodnje karotenoida u biljkama, američki znanstvenici su došli do novih spoznaja koje bi mogle pomoći u povećanju razina ovih korisnih fitokemikalija u voću i povrću.

Inače, karotenoidi predstavljaju pigmente koji su nužni za pravilan rast te preživljenje biljaka, a za ljude su korisni jer djeluju kao antioksidansi, a neki se u organizmu mogu i prevesti u vitamin A.

Istraživanje je pokazalo da je enzim 15-cis-ζ-karoten-izomeraza (Z-ISO) ključan u sintezi karotenoidnih pigmenata. Primijećeno je da kemijska reakcija koju ovaj enzim katalizira, predstavlja kritični korak u sintezi karotenoida u biljkama.

Korištenjem posebnih istraživačkih metoda stručnjaci su zamijetili i da je za aktivnost enzima Z-ISO nužan hem – složena organska molekula koja u središtu svoje strukture sadrži željezo te je inače poznata i kao sastavni dio crvenih krvnih zrnaca.

Autori smatraju da bi ovo novo saznanje moglo pomoći u budućem povećanju razine karotenoida, odnosno, provitamina A u poljoprivrednim kulturama, što bi bilo posebno korisno za stanovnike slabije razvijenih zemalja u kojima nedostatak vitamina A predstavlja rašireni problem.

Izvor: Nature Chemical Biology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin A, željezo,

Komentari