Datum objave: 27. 06. 2016.

Poznato je da nakupljanje masnog tkiva u organizmu dovodi do povećane upale, pa se smatra da bi moglo vrijediti i obrnuto – da bi se utjecajem na upalne reakcije možda moglo utjecati na sastav masnog tkiva. Novo istraživanje na miševima objavljeno u časopisu JCI Insight, ovo je doista i pokazalo.

Naime, primijećeno je da su životinje kojima je nedostajala molekula TAK1 – koja potiče upalne reakcije u organizmu, bile zaštićene od povećanja tjelesne mase i razvoja inzulinske rezistencije tijekom visokomasnog hranidbenog režima.

Za potrebe istraživanja korišteni su miševi kojima je TAK1 nedostajao isključivo u stanicama masnog tkiva, a u usporedbi s kontrolnom skupinom miševa, ove životinje imale su manji broj stanica u masnom tkivu te veću potrošnju energije tijekom dana.

Nadalje, kada se TAK1 nakadno uklonio kod miševa koji već neko vrijeme bili hranjeni visokomasnom ishranom, primijećeno je zadržavanje postojeće tjelesne mase i poboljšanje tolerancije glukoze.

Ovi rezultati predlažu da bi ulogu TAK1 trebalo podrobnije istražiti jer potencijalno predstavlja ciljnu molekulu u terapiji pretilosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari