Vitaminoteka

Datum objave: 05. 09. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Developmental Cell, folat neovisno o svojoj vitaminskoj ulozi može potaknuti matične stanice na umnažanje.

Istraživanje je bilo provedeno na stanicama Caenorhabditis elegans – minijaturnih „crva“ odjeljka Nematoda, odnosno oblića, a posebno je po tome što je zapravo otkrilo novu ulogu folata.

Bez obzira dolazi li iz hrane, u obliku folata, ili dodataka prehrani, u obliku folne kiseline, za ovaj vitamin B-skupine poznato je da je nužan za normalnu funkciju svih stanica i da je vrlo važan u prevenciji porođajnih defekata kod novorođenčadi. Međutim, u istraživanju je primijećeno da posebna vrsta folata kojeg proizvode bakterije, može djelovati kao stimulator rasta stanica preko dosad nepoznatih metaboličkih puteva.

Za primijećeno djelovanje folata bio je nužan specifičan receptor FOLR-1 na stanicama C. elegans, a smatra se da je učinak poticanja umnažanja matičnih stanica sličan učinku na poticanje rasta karcinoma koji je primijećen kod ljudi i koji je također ovisan o specifičnim receptorima za folat. Stoga će se ova sekundarna uloga folata zasigurno dalje nastaviti istraživati kako bi se razjasnilo djelovanje i uloge kod ljudi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, folat, folna kiselina, vitamini,

Komentari