Žene koje svakodnevno konzumiraju hranu pripremljenu na visokim temperaturama poput pomfrita ili čipsa imaju dvostruko veći rizik za karcinom jajnika i maternice, tvrde nizozemski istraživači.
Znanstvenici sa sveučilišta u Maastrichtu to objašnjavaju utjecajem akrilamida, kemijskih spojeva koji nastaju prilikom prženja i pečenja niza namirnica.
U 11-godišnjoj studiji je sudjelovalo 120000 ispitanika, a povećanje rizika za karcinom je utvrđen kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.
Laboratorijska testiranja su još prije 5 godina ukazala na moguću opasnost od akrilamida, no novo istraživanje čije je rezultate objavio stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention je prvo koje je utvrdilo vezu između akrilamida u prehrani i povećanog rizika za karcinom.
Stručnjaci napominju kako je praktički nemoguće potpuno eliminirati akrilamide iz naše prehrane, te dodaju kako se oni češće javljaju nakon termičke obrade hrane obojene umjetnim bojama.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]