Datum objave: 21. 03. 2007.

Epikatehin, flavanol iz kakaa, čaja i vina, ima toliko izražen povoljan utjecaj na zdravlje da bi se trebao uvrstiti u vitamine, smatra dr. Hollenburg s Harvarda.

Svoj stav temelji na proučavanju uzroka smrti stanovnika otoka Kuna (nalazi se preko puta Paname) koji tjedno popiju do 40 šalica kakaa i imaju 10 % manji rizik od moždanog i srčanog udara, karcinoma i dijabetesa.

Povoljan učinak flavanola kakaa se pripisuje povećanju stvaranja oksida dušika kojeg stanice endotela krvnih žila shvaćaju kao signal za relaksaciju, pa dolazi do poboljšanja protoka krvi. Međutim, epikatehin ipak ne možemo nazvati vitaminom jer definicija vitamina kaže da se radi o tvarima koje su esencijalne za normalno funkcioniranje, metabolizam, regulaciju i rast stanica.

Katehini očito pogoduju zdravlju, ali nisu esencijalni.

Izvor: International Journal of Medical Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, kava, vino,

Komentari