Nova generacija prehrambenih proizvoda bi zbog slabljenja apetita ljudi koji ih jedu mogla spriječiti razvoj pretilosti, tvrde nizozemski znanstvenici s instituta TIFN.
Osim što će ubrzavati pojavu osjećaja sitosti, sastojci koji bi se u budućnosti mogli naći u hrani moraju odgovarati nutricionističkim zahtjevima te imati i dobar okus, dodaju znanstvenici.
Ista skupina istraživača razvija i sastojke hrane koji kod pretilih ljudi mogu spriječiti razvoj dijabetesa.
Znanstvenici kažu kako će se u roku od 5 godina novi sastojci moći dodati bilo kojem tipu hrane, od kruha i namaza do različitih napitaka.
Pretilost postaje sve veći problem širom svijeta, a u nekim zemljama više od 60% populacije ima višak kilograma.
Neke procjene pokazuju kako bi se gubitkom samo 3 kilograma tjelesne mase moglo izbjeći 25% svih smrtnih slučajeva i bolesti povezanih s pretilošću.
PLIVAzdravlje.hr