Datum objave: 26. 03. 2007.

Nova generacija prehrambenih proizvoda bi zbog slabljenja apetita ljudi koji ih jedu mogla spriječiti razvoj pretilosti, tvrde nizozemski znanstvenici s instituta TIFN.

Osim što će ubrzavati pojavu osjećaja sitosti, sastojci koji bi se u budućnosti mogli naći u hrani moraju odgovarati nutricionističkim zahtjevima te imati i dobar okus, dodaju znanstvenici.

Ista skupina istraživača razvija i sastojke hrane koji kod pretilih ljudi mogu spriječiti razvoj dijabetesa.

Znanstvenici kažu kako će se u roku od 5 godina novi sastojci moći dodati bilo kojem tipu hrane, od kruha i namaza do različitih napitaka.

Pretilost postaje sve veći problem širom svijeta, a u nekim zemljama više od 60% populacije ima višak kilograma.

Neke procjene pokazuju kako bi se gubitkom samo 3 kilograma tjelesne mase moglo izbjeći 25% svih smrtnih slučajeva i bolesti povezanih s pretilošću.

PLIVAzdravlje.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari