Magdalena Klepo

Datum objave: 31. 03. 2025.

Infekcija COVID-19 prvenstveno je poznata kao respiratorna bolest, no sve više istraživanja ukazuje na njen značajan utjecaj na gastrointestinalni sustav. Virus SARS-CoV-2 koristi receptor angiotenzin-konvertirajućeg enzima 2, koji je prisutan u cijelom gastrointestinalnom sustavu, omogućujući mu ulazak u stanice i potencijalno uzrokovanje različitih probavnih smetnji.

Studije su pokazale da dio oboljelih razvija dugotrajne gastrointestinalne simptome nakon infekcije, uključujući proljev, nadutost, mučninu i bolove u trbuhu, što ukazuje na mogućnost razvoja post-COVID sindroma iritabilnog crijeva (engl. Post-COVID-19 Irritable Bowel Syndrome, PCIBS).

Znanstvenici istražuju različite načine za ublažavanje spomenutih tegoba, uključujući promjene u prehrani i primjenu dodataka prehrani. U tom kontekstu, posebno se ističu kurkuma (Curcuma longa) i bosvelija (Boswellia serrata), biljke poznate po svojim protuupalnim i antimikrobnim svojstvima. Studije pokazuju da njihova primjena zajedno sa prehranom s niskim sadržajem fermentabilnih ugljikohidrata (engl. FODMAP) može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju zdravlja probavnog sustava. Istraživači sa Sveučilišta u Paviji, Italija procijenili su i usporedili učinkovitost ekstrakta kurkume i bosvelije na ublažavanje simptoma IBS-a kod osoba s post-COVID IBS-om (PCIBS), kao i kod osoba s IBS-om bez prethodne infekcije COVID-19, s ciljem boljeg razumijevanja i optimizacije liječenja PCIBS-a.

Studija je usporedila dvije skupine sudionika: 16 osoba s PCIBS-om (intervencijska skupina) i 28 osoba s IBS-om bez prethodne infekcije COVID-19 (kontrolna skupina). Tijekom 30 dana, sudionici su konzumirali dodatke biljnih ekstrakata Curcuma longa (500 mg) i Boswellia serrata (150 mg) u formulaciji sa suncokretovim lecitinom te su se pridržavali prehrane s niskim udjelom FODMAP-a. Procjena simptoma i učinkovitosti intervencije provedena je korištenjem upitnika, dok su za biokemijske analize prikupljeni uzroci krvi i urina svih sudionika.

Kod sudionika s PCIBS-om, kao i kod kontrolne skupine uočeno je značajno smanjenje nadutosti i bolova u trbuhu nakon intervencije (p< 0,05). Međutim, smanjenje razine urinarnog indikana, pokazatelja crijevne disbioze, bilo je prisutno samo u kontrolnoj skupini, dok isto nije uočeno u PCIBS skupini.

Spomenuto ukazuje da crijevna disbioza prisutna kod sudionika s PCIBS-om može trajati dulje te da zahtijeva specifične strategije liječenja, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Zaključno, zajednička primjena biljnih ekstrakata Curcuma longa i Boswellia serrata smanjuje nadutost i bolove u trbuhu kod osoba s IBS-om i PCIBS-om. Međutim, disbioza tankog crijeva ostaje prisutna kod osoba s PCIBS-om, što upućuje na potrebu za daljnjim istraživanjima i specifičnim terapijskim pristupima.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari