Datum objave: 17. 07. 2009.

Japanski znanstvenici su odlučili stati na kraj alergijama na pelud cedra i razvili su transgeničnu rižu! Inkorporacijom bioaktivnih gena u rižu, dobio se hibridni peptid kakav se nalazi i na većini ljudskih T-stanica (reaktivne stanice imunološkog sustava).

Transgenični usjevi već su neko vrijeme hit u prehrambenoj industriji, a kroz niz godina razvilo se nekoliko generacija, odnosno modifikacija u svrhu boljeg i kvalitetnijeg uroda. Prva transgenična generacija bila je „insect-resistant“, a razvijena je u svrhu borbe protiv insekata i dobivanja što obilnijeg uroda.

Druga generacija bila je usmjerena kvaliteti – nutritivno obogaćena esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, mineralima i korisnim masnim kiselinama.
Treća generacija (predmet navedene studije) funkcionira zapravo kao proteinska tvornica, odnosno podloga za cjepiva i terapeutske supstance s pozitivnim učinkom na ljudsko zdravlje. Koriste se geni koji kodiraju bioaktivne peptide, antigene, protutijela, proupalne i protuupalne faktore itd.

Ideja spomenute studije, provedene na primatima tijekom 26 tjedana, bila je razviti jednostavnu alergen-specifičnu imunoterapiju koja potiče imunološki sustav na razvoj otpornosti, ali pritom bez razvoja alergijske simptomatike.
Čini se da je induciranje imunološke tolerancije alergena (u ovom slučaju peludnih) uspjelo, te konzumacija takve riže nije bila popraćena nikakvim negativnim zbivanjima u organizmu.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari