Datum objave: 18. 12. 2012.

Prema novom istraživanju, molekularne promjene na našim genima, poznate kao epigenetički markeri, uzrokovane prvenstveno starenjem, ovise i o onom što jedemo.

Istraživači su proučavali mukozne stanice stijenke crijeva dobrovoljaca koji su pohađali kliniku za kolonoskopiju. Dobrovoljci nisu imali karcinom niti upalnu bolest crijeva, a konzumirali su uobičajenu prehranu bez dodatnog unosa suplemenata. Istraživači su tražili specifične epigenetičke modifikacije gena dobrovoljaca koje su povezane sa najranijim znakovima razvoja karcinoma crijeva – bolesti povezane sa starenjem.

Prema rezultatima istraživanja, najveći utjecaj na epigenetičke promjene imalo je starenje, što se poklapa sa činjenicom da su godine najveći čimbenik rizika za rak crijeva – rizik se nakon 50-e godine eksponencijalno povećana.

Istraživanje objavljeno u časopisu Aging Cell, pokazalo je da muškarci imaju veću frekvenciju epigenetičkih promjena nego žene. Nadalje je uočeno da su dobrovoljci s višim razinama vitamina D i selena imali manje epigenetičkih promjena što se podudara s poznatom vezom između povišene razine vitamina D i selena te smanjenog rizika za razvoj raka crijeva.

S druge strane, uočeno je da je visoka razina folne kiseline povezana s pojačanim intezitetom epigenetičkih promjena, što se opet podudara sa nekim epidemiološkim studijama prema kojima prekomjeran unos folne kiseline može povećati rizik za karcinom crijeva.

Pošalji prijatelju na email

Komentari