Lora Štrbac

Datum objave: 28. 03. 2024.

Ekstrakt biljke sladića (Glycyrrhiza) ima dugu povijest korištenja kao prirodni lijek te za poboljšanje okusa.

Unatoč prepoznatim pozitivnim učincima na zdravlje, kao što su smanjenje upale i podrška dišnim putevima, važno je napomenuti da konzumacija glicirizinske kiseline (GA), jednog od ključnih sastojaka sladića koji doprinosi njegovu slatkom okusu, može biti povezana s povećanjem krvnog tlaka. Preporučeni dnevni unos GA, prema europskim smjernicama, ograničen je na 100 mg. Ipak, Švedska agencija za hranu primijetila je da 5% potrošača premašuje ovu preporučenu granicu.

Budući da nedostaju randomizirana kontrolirana ispitivanja o utjecaju sladića na krvni tlak te da zaključci o sigurnosti konzumacije 100 mg GA za razine krvnog tlaka još nisu doneseni, nova studija je nastojala procijeniti učinke dnevnog unosa sladića na krvni tlak i razine hormona.

U istraživanju je sudjelovalo 28 zdravih sudionika prosječne dobi 24 godine. Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine, pri čemu je jedna skupina počela konzumirati sladić, dok je druga koristila kontrolni pripravak. Tijekom prvog tjedna znanstvenici su pratili njihovo stanje bez ikakvih dodataka, nakon čega su prešli na dva tjedna konzumacije sladića. Zatim im je bio određen dvotjedni odmor, pratili su ih još dva tjedna kao kontrolu, i na kraju su prošli još dva tjedna bez ikakvih dodataka u svrhu „čišćenja“ organizama. Redoslijed tretmana bio je obrnut za drugu skupinu kako bi se osigurala objektivnost rezultata.

Tijekom istraživanja sudionici su konzumirali dodatke u obliku slatkih pastila sladića, pri čemu je svaka pastila sadržavala 3,3 grama sladića i 100 mg GA. Svakodnevno su sami mjerili krvni tlak kod kuće, dok su znanstvenici prikupljali uzorke krvi svaka dva tjedna kako bi pratili promjene tijekom vremena.

Rezultati istraživanja pokazali su značajno povećanje sistoličkog krvnog tlaka tijekom razdoblja konzumiranja dodataka sladića u usporedbi s mjerenjima tijekom kontrolnog razdoblja. Uočeno je postepeno povećanje krvnog tlaka od petog dana, a taj trend se nastavio do 14. dana.

Stoga, ovi rezultati naglašavaju da sladić ima snažniji utjecaj nego što se prethodno mislilo. Također, pokazuju da razine koje se preporučuju kao "vjerojatno sigurne" nisu bezopasne kada se ispituju u kontroliranom okruženju putem randomiziranog kontroliranog mjerenja krvnog tlaka kod kuće.

Važno je napomenuti da do sada nije bilo dokaza o sličnim učincima za umjerene količine dnevnog unosa sladića. Vjerojatno bi u drugih osjetljivih skupina, poput osoba s hipertenzijom ili bubrežnom insuficijencijom, učinak GA mogao biti i izraženiji, stoga istraživači pozivaju na daljnja istraživanja o utjecaju sladića na krvni tlak.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari