Tena Škunca

Datum objave: 25. 09. 2019.

Uzimanje kondroitin sulfata kao dodatka prehrani može poboljšati funkciju koljena, te simptome boli i upalne parametre u pretilih osoba s osteoartritisom koljena.

Talijanski znanstvenici su u dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom uključili 60 pretilih odraslih osoba s umjerenim osteoartritisom koljena (OA). Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine – jedna je skupina dobivala 600 mg kondroitin sulfata iz neživotinjskog izvora, a druga je skupina dobivala placebo. Istraživanje je trajalo 12 tjedana.

Rezultati su pokazali da uzimanje kondroitina u obliku dodatka prehrani dovodi do značanjog smanjenja vrijednosti WOMAC indeksa (engl. Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), koji se koristi  koji se koristi za utvrđivanje osteoartritisa kuka i koljena.

Uzimanje kondroitina doprinijelo je i poboljšanju TLKS ljestvice (engl. Tenger Lysholm Knee Scoring) koja predstavlja mjeru funkcije koljena. Osim toga, smanjila se i razina C-reaktivnog proteina, biomarkera upale, u skupini koja je uzimala kondroitin, u odnosu na placebo.

Znanstvenici su zaključili kako su dobiveni rezultati vrlo ohrabrujući te da bi učinkovitost kondroitina kod osteoartritisa koljena trebalo potvrditi novim istraživanjima na većem broju ispitanika.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kondroitin sulfat, osteoartritis,

Komentari