Datum objave: 24. 04. 2015.

Depresija, anksioznost te povećana upala u organizmu često se primjećuju kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), a poznato je da je s navedenim problemima povezan i nedostatak vitamina D. Stoga je skupina australskih stručnjaka odlučila ispitati status vitamina D kod žena s PCOS-om.

Istraživanje je bilo provedeno na ukupno 73 ispitanice s prekomjernom tjelesnom masom, među kojima je njih 50 imalo PCOS, a rezultati su pokazali da ovaj sindrom nije izravno povezan s nedostatkom vitamina D.

Nedostatak vitamina D bio je vrlo čest među ispitanicama, no nije ovisio o prisutnosti PCOS-a. Također, bez obzira na to je li se radilo o skupini ispitanica sa ili bez PCOS-a, primijećeno je da je nedostatak ovog vitamina bio značajno povezan s depresijom i povećanom upalom.

Autori su zaključili kako su ova saznanja značajna te su naveli da bi sljedeći korak trebao biti podrobnije ispitivanje povezanosti statusa vitamina D, depresije i upale kako bi se razvile optimalne strategije prevencije i liječenja psiholoških i metaboličkih poremećaja povezanih s PCOS-om.

Izvor: Gynecological Endocrinology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari