Datum objave: 02. 02. 2022.

Kurkumin, točnije suhi ekstrakt kurkume, koristi se u tradicionalnoj medicini već tisućama godina te se istražuje njegovo preventivno i terapijsko djelovanje kod brojnih bolesti.

Kako bi se postigla određena biološka aktivnost nekog spoja, osnovni je zahtjev unos i distribucija aktivnog spoja na mjesto djelovanja. Naime, kurkumin je spoj slabo topljiv u vodi te se ujedno loše apsorbira u tankom crijevu čovjeka, uzrokujući lošu bioraspoloživost u organizmu.

Razvijene su brojne molekularne strategije za prevladavanje slabe bioraspoloživosti kurkumina, uključujući povećanje njegove topljivosti u vodi formuliranjem kurkumina u micele uz pomoć emulgatora, kompleksa s ciklodekstrinom, ili pak formiranjem liposoma s fosfolipidima.

U novom istraživanju, znanstvenici su nastojali odrediti stabilnost kurkumina tijekom probave i učinkovitost različitih formulacija kurkumina kako bi procijenili njegovu in vitro bioraspoloživost. Također, promatrali su i transport kurkumina kroz crijevne stanice kako bi pružili mehanicistička objašnjenja za opažanja prikupljena u kliničkom ispitivanju. Cilj ovog istraživanja bio je prikupiti informacije koje su potrebne za optimizaciju formulacija kurkumina s poboljšanom biodostupnošću kod ljudi.

U randomiziranom, dvostruko slijepom, unakrsnom ispitivanju koje je uključivalo 12 zdravih odraslih osoba, uspoređena je farmakokinetika različitih formulacija kurkumina tijekom 24 sata, a formulacije su sadržavale pojedinačne doze od 207 mg kurkumina. Ispitivane formulacije kurkumina uključivale su nativni kurkumin, ulje kurkume, kurkumin u obliku liposoma, kurkumin s adjuvansima (uključujući piperin), kurkumin u obliku submikronskih čestica i fitosoma, komplekse s gama-ciklodekstrinom i micele kurkumina.

Kod svih ispitanika otkriven je samo konjugirani, ne i slobodni oblik kurkumin. In vitro stabilnost tijekom probave, topljivost te učinkovitost micelarnog kurkumina i kompleksa kurkumina s gama-ciklodekstrinom bili su veći u usporedbi sa svim ostalim formulacijama.

Učinkovitost transporta kurkumina iz probavljenih mješovitih micelarnih frakcija kroz monoslojeve Caco-2 stanica nije se značajno razlikovala s obzirom na formulaciju. Ni za jednu od ispitivanih formulacija nisu zabilježene nuspojave kada su je ispitanici uzimali u obliku jednokratne oralne doze koja je sadržavala 207 mg kurkumina. To je u skladu s rezultatima prethodno provedenih kliničkih ispitivanja u kojima su ispitanici uzimali pojedinačne i ponovljene doze koje su sadržavale još veću količinu kurkumina nego u ovoj studiji.

Zaključno, čini se kako je poboljšana oralna bioraspoloživost kurkumina u obliku micela, te u manjoj mjeri kompleksa kurkumina i gama-ciklodekstrina, uzrokovana povećanom stabilnošću i topljivošću kurkumina tijekom probave. Strategije usmjerene na procese nakon apsorpcije, uključujući inhibiciju biotransformacije, čine se neučinkovitima, ističu stručnjaci.

Izvor: Mol. Nutr. Food Res. 2021, 2100613

Preuzeto s Almagea.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Kurkuma, Kurkumin,

Komentari