Antonia Vlašić

Datum objave: 04. 03. 2022.

Izrada individualnog plana prehrane mogla bi pomoći osobama s dijabetičkim ulkusom na stopalu i spriječiti pojavu malnutricije.

Nove smjernice upućuju na činjenicu kako čak 34% osoba s dijabetesom razvije ulkus na stopalu u nekom periodu života, a od toga njih 15-25% zahtijeva amputaciju. Također, kod više od polovice ljudi koji boluju od dijabetesa nastupa srednja do teška malnutricija, a ona se povezuje s povećanim rizikom od amputacije donjih ekstremiteta.

Znanstvenici smatraju kako je planiranje i provođenje individualnog plana prehrane vrlo bitno u svim fazama zacjeljivanja rana uzrokovanih ulkusom. Vođenje brige o adekvatnom unosu kalorija, proteina, mikronutrijenata i hidraciji osigurat će sve esencijalne komponente potrebne za pravilno zacjeljivanje rana, što se ne može uvijek postići standardnom prehranom.

Provođenje tjelesne aktivnosti jedna je od ključnih preporuka iz novih smjernica, a ona posebice vrijedi za osobe čiji indeks tjelesne mase (ITM) iznosi iznad 30 kg/m2.

Također, vrlo bitan je unos svih makronutrijenata, a posebno proteina kako bi se organizmu osigurale sve aminokiseline nužne za zacjeljivanje rana. Aminokiseline sudjeluju u izgradnji i popravku oštećenih mišića, tkiva, enzima i hormona. Uz to, one reguliraju ravnotežu tjelesnih tekućina te utječu na pozitivnu ravnotežu dušika. Ugljikohidrati i masti mogu potaknuti upalne odgovore, staničnu aktivnost, angiogenezu i taloženje kolagena. Najvažnije masne kiseline na koje treba obratiti pozornost su eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Poznato je kako omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno te utječu na mišićnu masu i snagu, što je vrlo bitno za starije pacijente sa sarkopenijom.

Nadalje, pacijentima se savjetuje unositi 25 g vlakana na 2000 unesenih kilokalorija. S obzirom na to da je nedovoljan unos vlakana još uvijek veliki problem diljem svijeta, postoje razni proizvodi koji se dodatno obogaćuju vlaknima te se mogu uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Smjernice stavljaju naglasak i na unos vitamina C, koji ima ulogu u obnavljanju tkiva, te cinka koji sudjeluje u diobi i rastu stanica.

Autori smjernica kažu kako je kod osoba s dijabetesom potrebno redovito provoditi procjenu rizika od malnutricije i razvoja ulkusa na stopalu te ih u slučaju njegovog razvoja educirati o pravilnom unosu nutrijenata i omogućiti im individualni plan prehrane.

Izvor: Nutrition Insight

Pošalji prijatelju na email

Komentari