Lora Štrbac

Datum objave: 05. 12. 2023.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo se petina parova suočava s izazovima pri ostvarivanju trudnoće. U čak trećini tih slučajeva, neplodnost se može pripisati isključivo muškoj plodnosti, na koju mogu utjecati način života, endokrini poremećaji i dob.

Smatra se da je muški reproduktivni sustav izrazito osjetljiv na oksidativni stres, što rezultira oštećenjem DNK spermija i smanjenom sposobnošću spermija da oplode jajnu stanicu. Nadalje, dokazano je da oksidativni stres negativno utječe na ukupnu kvalitetu sperme, uključujući smanjenje pokretljivosti spermija (astenozoospermija), smanjen broj spermija (oligospermija) i promjenjenu morfologiju spermija (teratozoospermija).

S obzirom na štetne učinke oksidativnog stresa na mušku plodnost, istraživanja su usmjerena na razvoj antioksidativnih terapija kako bih se smanjili ti štetni učinci. Nedavna istraživanja pokazuju da uzimanje antioksidansa u obliku dodataka prehrani kod muškaraca sa smanjenom plodnošću može pozitivno utjecati na sposobnost spermija da oplode jajnu stanicu. Među različitim vrstama antioksidansa ističe se L-karnitin, koji je ključan za poboljšanje pokretljivosti i morfologije spermija. Osim toga, omega-3 masne kiseline pokazale su se izuzetno korisnima u poboljšanju koncentracije spermija, dok kombinacija L-karnitina i koenzima Q10 znatno poboljšava pokretljivost spermija i ukupnu kvalitetu sperme.

Najnovije istraživanje imalo je za cilj potvrditi ove spoznaje, usmjeravajući se na učinke kombinacije mikronutrijenata na specifične parametre kvalitete sperme i njihovu povezanost s ishodima umjetne oplodnje (ICSI/IVF), kvalitetom embrija i ostvarivanjem trudnoće.

Stoga je provedeno dvostruko slijepo kliničko ispitivanje kontrolirano placebom u kojem je sudjelovalo 263 sudionika iz Jedinice za reproduktivnu medicinu Sveučilišne bolnice u Tunisu. Polovina sudionika uzimala je dodatak antioksidansa koji sadrži kombinaciju L-karnitina, koenzima Q10, cinka i selena, tijekom tri mjeseca, dok je druga polovina primala placebo.

Ispitivanje je uključivalo hormonalne testove, provjeru prisutnosti infekcije, spermiogram, analizu fragmentacije DNK spermija i postupke IVF/ICSI. Analizirane su karakteristike spermija, uključujući volumen, broj, pokretljivost i vitalnost. Svi ovi parametri su uspoređeni s rezultatima prije uzimanja spomenutog dodatka prehrani.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje indeksa fragmentacije DNA (manje oštećenje spermija) i značajno povećanje pokretljivosti spermija nakon tri mjeseca uzimanja dodatka prehrani. Dodatno, primijećen je značajan porast u ostvarivanju trudnoće i broju živorođenih beba.

Stoga autori studije zaključuju da primjena antioksidansa može značajno poboljšati izglede za trudnoću, smanjujući potencijalnu štetu DNK spermija. Također, preporučuju šestomjesečno uzimanje antioksidansa kako bi se poboljšala kvaliteta sperme.

Izvor: Antioxidants

Pošalji prijatelju na email

Komentari