Datum objave: 07. 02. 2009.

Nova studija otkriva još jedan razlog zašto je riba u prehrani toliko bitna za zdravlje.

Odavno je poznato da riba osobito ona plava poput tune, srdele ili lososa obiluje omega-3 masnim kiselinama koje pružaju brojne zdravstvene pogodnosti. Omega – 3 masne kiseline, primjerice, preveniraju nastanak mentalnih bolesti te raznih poteškoća povezanih sa starenjem. Također pomažu smanjiti razinu triglicerida.

Znanstvenici su sada otkrili da prehrana bogata ribom i ribljim uljem može spriječitit akumulaciju masti u aorti, najvećoj arteriji ljudskog tijela koja izlazi iz srca. Posljedično, sprečava se nakupljanje kolesterola u arterijama.

Blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina na arterije je primjećeno čak i kod iznimno visokog unosa masti.

Izvor: Arteriolosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, omega,

Komentari