Novac i obrazovanje utječu na odabir mesa

Datum objave: 04. 01. 2006.

Brojni čimbenici utječu na odabir hrane, uključujući visinu primanja, cijenu proizvoda, a značajna je i nutritivna vrijednost namirnice. Od ukupne količine novca kojeg trošimo za hranu, za meso i mesne prerađevine se uvijek, pa i danas, trošio znatan dio..

Od 1970-ih uočava se promjena u potrošnji različitih vrsta mesa: smanjila se potrošnja govedine i teletina, potrošnja svinjetine se nije bitno promijenila, a znatno se povećala potrošnja mesa peradi, vjerojatno zbog brige za zdravlje, cijena, te ponude na tržištu gdje sve veću prednost imaju proizvodi čija priprema zahtijeva minimalan utrošak vremena i truda. Journal of the American Dietetic Association navodi kako visina primanja i stupanj obrazovanja utječu na odabir vrste mesa: domaćinstva s višim primanjima troše više peradi, dok siromašniji jedu veće količine mesnih proizvoda od svinjetine.
Ljubitelji govedine i svinjetine često smatraju da je njihova prehrana s previsokim udjelom masti i ne misle da je važno imati prehranu s niskim udjelom masti.
Osobe višeg stupnja obrazovanja rjeđe konzumiraju govedinu i svinjetinu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari