Maja Biličić

Datum objave: 22. 08. 2018.

U nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Biology znanstvenici su predstavili novu ulogu kofeina u zaštiti srčanog mišića, potencijalne nove strategije u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i oštećenja srca u starosti.

Istraživanjem na miševima utvrdilo se da kofein potiče ulazak proteina u mitohondrije, što poboljšava njihov rad i štiti krvožilni sustav.

Prema istraživanju, dovoljne su četiri šalice kave na dan da dođe do vezanja proteina p27 na mitohondrij, a upravo taj mehanizam  dovodi do popravka i zaštite srčanog mišića te u krajnjem slučaju i do produljivanja životnog vijeka.

Protein p27 pronađen je u mitohondrijima glavnih srčanih stanica i igra vrlo važnu ulogu u staničnom ciklusu. Naime, p27 izaziva pretvaranje fibroblasta u stanice s rastezljivim vlaknima, bitnima za popravak srčanog mišića uslijed infarkta miokarda. Konzumacija kofeina kod miševa je potaknula ulazak proteina p27 u mitohondrij, a time spomenute poželjne posljedica, vrlo lako ostvarive i kod ljudi.

Ovi pozitivni učinci kofeina uočeni su kod miševa u predijabetičkom stanju, pretilih miševa i miševa starije dobi, no nisu potvrđeni i na ljudima. Znanstvenici napominju da nisu sigurni je li rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjen zbog konzumacije kofeina ili je u pitanju ipak neki drugi čimbenik. Stoga savjetuju oprezno pristupanje dobivenim rezultatima dok se ne utvrde konačni rezultati na ljudima i posljedice koje konzumacija kofeina može imati na njihovo zdravlje. 
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, kava, kofein, srce,

Komentari