Nova «svemoćna» dijeta?

Datum objave: 06. 09. 2004.

Nova studija provedena na životinjama pokazala je da prehrana bogata namirnicama niskog glikemijskog indeksa (GI) može rezultirati gubitkom suvišne tjelesne mase, smanjenjem tjelesnih masnoća te smanjenjem rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti..

Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.
U namirnice niskog GI spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, dok namirnice od bijelog brašna i one sa visokim sadržajem saharoze spadaju u namirnice sa visokim GI.

Rezultati studije pokazali su da su miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI imali 71% više tjelesne masti i 8% manje mršave mase u odnosu na miševe koji su hranjeni namirnicama niskog GI. Također, miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI, imali su veću razinu triglicerida u krvi – rizičan čimbenik za razvoj bolesti srca – te značajno veći porast glukoze i inzulina u krvi – rizičan čimbenik za dijabetes.

Izvor: The Lancet, 2004;364:778-785

Pošalji prijatelju na email

Komentari