Nova «svemoćna» dijeta?
Nova studija provedena na životinjama pokazala je da prehrana bogata namirnicama niskog glikemijskog indeksa (GI) može rezultirati gubitkom suvišne tjelesne mase, smanjenjem tjelesnih masnoća te smanjenjem rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti..
Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.
U namirnice niskog GI spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, dok namirnice od bijelog brašna i one sa visokim sadržajem saharoze spadaju u namirnice sa visokim GI.
Rezultati studije pokazali su da su miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI imali 71% više tjelesne masti i 8% manje mršave mase u odnosu na miševe koji su hranjeni namirnicama niskog GI. Također, miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI, imali su veću razinu triglicerida u krvi – rizičan čimbenik za razvoj bolesti srca – te značajno veći porast glukoze i inzulina u krvi – rizičan čimbenik za dijabetes.
Izvor: The Lancet, 2004;364:778-785