Amanda Gaši

Datum objave: 14. 10. 2022.

Novo istraživanje ukazuje kako razina žive kod žena za vrijeme trudnoće vjerojatno neće imati negativan učinak na razvoj djeteta pod uvjetom da majka jede ribu.

Nova studija je analizirala podatke o unosu žive iz dvije studije, jedne koja je analizirala više od 4130 trudnica iz „Children of the 90s“ studije iz Velike Britanije te druge studije sa sličnim načinom provođenja u Sejšelima.

Već je neko vrijeme poznato da će djeca žena koje jedu ribu u trudnoći vjerojatno imati razne koristi u aspektu vida i intelektualnih sposobnosti. Međutim, službeni savjet uključuje upozorenje da se za vrijeme trudnoće ne konzumiraju određene vrste ribe zbog relativno visoke razine žive. Iz tog razloga postoji mogućnost da će neke žene prestati jesti sve vrste ribe za vrijeme trudnoće.

Autori ovog članka su promatrali i uspoređivali podatke dviju studija. Studija „Children of the 90s“ je promatrala podatke trudnica iz relativno industrijaliziranog područja u jugozapadnoj Engleskoj gdje se riba konzumira vrlo rijetko. S druge strane, drugo istraživanje koje su promatrali bilo je usmjereno na stanovnice Sejšela gdje gotovo sve trudnice konzumiraju ribu.

Rezultati su pokazali kako razina žive tijekom trudnoće vjerojatno neće imati negativan učinak na razvoj djeteta pod uvjetom da majka jede ribu.

Ako majka nije konzumirala ribu, tada je bilo dokaza da njezina razina žive može imati štetan učinak na dijete. Znanstvenici ovu pojavu objašnjavaju sadržajem esencijalnih hranjivih tvari u ribi, kao što su dugolančane masne kiseline, vitamin D, selen te jod.

Znanstvenici smatraju kako je važno da znanstveni radnici revidiraju svoje savjete kojima upozoravaju da se ne konzumiraju određene vrste riba. Nema dokaza da su određene ribe štetne, međutim postoje dokazi da takva upozorenja stvaraju konfuziju kod trudnica. Smjernice za konzumaciju ribe kod trudnica bi trebale glasiti: „Jedite najmanje dvije porcije ribe tjedno, od kojih bi jedna porcija trebala biti masna riba“ te bi trebale izostaviti upozorenja da se određene vrste ribe ne smiju konzumirati.

Izvor: NeuroToxicology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: trudnoća, Trudnoća i dojenje, živa,

Komentari