Datum objave: 30. 08. 2011.

Znanstvenici s University of Cambridge su objavili kako je konzumacija čokolade povezana s prosječno 37% manjim rizikom za razvoj bolesti srca.

Njihovi rezultati se temelje na analizi podataka prikupljenih za potrebe 7 ranijih istraživanja provedenih uz sudjelovanje oko 100000 ispitanika.

5 istraživanja je ukazalo na pozitivan učinak čokolade na zdravlje kardiovaskularnog sustava, dok preostale 2 studije nisu pružile nikakve dokaze za to.

Britanski znanstvenici dodaju kako je konzumacija čokolade bila povezana i s prosječno 29% manjim rizikom za moždani udar.

Po njihovim riječima, veliki utjecaj na zdravlje srca imaju antioksidansi iz skupine flavonola koji su prisutni u čokoladi.

Istraživači upozoravaju kako konzumacija velikih količina čokolade nije preporučljiva zbog visokog udjela šećera i masti.

Nove rezultate je objavio British Medical Journal.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari