Datum objave: 19. 04. 2010.

Zamjena zasićenih masti zdravijim prehrambenim opcijama može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti srca za 20%, objavili su istraživači s Harvarda.

Njihovi su rezultati utemeljeni na analizi nalaza 8 ranijih studija u kojima je sudjelovalo 13000 ljudi.

Prema preporukama, zasićene masti prisutne u mesu i maslacu bi trebale biti izvor do 11% energije koja se unosi u organizam.

U suprotnom može doći do povišenja koncentracije tzv. lošeg kolesterola (LDL) u krvi, te povećanja rizika za aterosklerozu.

Zdravija alternativa su polinezasićene masti iz ribe i nekih ulja proizvedenih od povrća, jer dovode do povišenja koncentracije tzv. dobrog kolesterola u krvi.

Prema riječima istraživača, povećanje konzumacije polinezasićenih masti za 5% dovodi do 10%-tnog smanjenja rizika za bolesti srca.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari