Datum objave: 18. 04. 2014.

Osteoartritis je degenerativna bolest koja se manifestira oštrom boli, naticanjem zglobova i gubitkom pokreta. Lijek za ovu bolest do sada nije pronađen, no američki znanstvenici odlučili su ispitati ukoliko redovita konzumacija mlijeka s niskim udjelom masti može pridonijeti usporavanju progresije ove bolesti.

Nakon pregleda 3 064 koljena ispitanika X-zrakama te provođenja intervencije u obliku unosa različitih porcija nisko masnog mlijeka ili punomasnog sira, dobiveni su rezultati o njihovom utjecaju na razvoj ovog bolnog stanja. Studija je rađena tijekom 4 godine, a pritom su ispunjene ankete o učestalosti konzumacije hrane.

Što je u žena bio veći unos mlijeka to su koljena manje naticala, zaključili su autori. Najbolji učinak bio je vidljiv pri unosu od 7 čaša mlijeka tjedno. Konzumijom punomasnog sira uočen je suprotan utjecaj, a autori tumače kako su potencijalni krivci za pogoršavanje stanja zasićene masne kiseline sadržane u siru. Zanimljivo je kako unos mlijeka ili sira nije polučio nikakav učinak u muškaraca.

Daljnjim istraživanjima otkriti će se da li se povećanjem unosa nisko masnog mlijeka može utjecati na progresiju osteoartritisa, a time potencijalno poboljšati terapija oboljelih.

Izvor: Arthritis Care & Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari