Vitaminoteka

Datum objave: 03. 10. 2014.

U novoobjavljenom preglednom radu istraživačice s Oregonskog sveučilišta sažeta su otkrića nedavnih istraživanja vitamina E.

Među najbitnijima su saznanja o važnosti vitamina E tijekom fetalnog razvoja i prvih godina nakon rođenja te o povezanosti primjerenog unosa ovog vitamina i nižeg rizika od demencije u kasnijem životu. Vitamin E pokazao se ključnim u očuvanju funkcije omega-3 masnih kiselina bitnih za očuvanje zdravlja i funkcije živčanog sustava. U jednom istraživanju primijećena je povezanost visokih razina vitamina E u krvi novorođenčadi i poboljšane kognitivne funkcije u drugoj godini života.

Dodaci ovog vitamina prehrani nisu pokazali utjecaj na prevenciju Alzheimerove bolesti, no primijećeno je da mogu usporiti njen razvoj. Zapaženo je i da je viši unos vitamina E tijekom života, uz viši unos vitamina B, C i D, povezan s većim obujmom mozga i boljom kognitivnom funkcijom u starijoj dobi. Nedovoljan unos vitamina E pokazao se povezanim s povećanom osjetljivošću na infekcije, anemijom, zaostajanjem u rastu te s negativnim ishodima trudnoća. Ustanovljeno je i da ozbiljan deficit, posebno kod djece, može uzrokovati neurološke poremećaje, propadanje mišića i oštećenja funkcije srca.

Autorica naglašava kako je dovoljan unos vitamina E bitan tijekom cijelog života, no od iznimne je važnosti upravo tijekom razdoblja od 1 000 dana počevši od trenutka začeća. Vitamin E ključan je nutrijent tijekom ranog razvoja mozga i živčanog sustava te njegov nedostatak može izazvati trajna oštećenja.

Izvor: Advances in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari