Nova saznanja o utjecaju soje na maligne bolesti

Datum objave: 31. 05. 2004.

Nova studija sugerira da tvar koja se nalazi u soji smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva, trećeg najčešćeg oblika raka u svijetu.. Sojin glukozilceramid (GlcCer) pokazao se djelotvornim u raduciranju nastanka i rasta tumorskih stanica u gastrointestinalnom sustavu miša.
Rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition pokazali su da sojin GlcCer - oblik sfingolipida - ima jednaku sposobnost reduciranja broja tumorskih stanica kod miševa koji su predisponirani za razvoj raka kolona kao i kod miševa koji su bili izloženi kemikalijama koje uzrokuju rak kolona.
Ono što je posebno interesanto, količina GlcCer -a koja se pokazala djelotvornom odgovara količini ove tvari koja se prirodno nalazi u soji. Također, ovaj sfingolipid "preživio" je put kroz želudac i tanko crijevo te zadržao sposobnost borbe sa tumorskim stanicama u debelom crijevu.
Djelovanje sfingolipida nije u potpunosti razjašnjeno, vjeruje se da je jedna od metoda redukcije rizika od raka "napad" na beta-katenin, protein koji igra ulogu u nekontroliranom rastu stanica.

Ipak, s obzirom da se sfingolipidi ne klasificiraju kao nutrijenti, te samim time niti ne deklariraju, malo je vjerojatno da će epidemiolozi moći procjeniti njihovu važnost za javno zdravstvo.

Izvor: J. Nutr. 2004 134: 1157-1161.

Pošalji prijatelju na email

Komentari