Datum objave: 06. 02. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Biological Chemistry, znanstvenici iz Bostona su, koristeći novu istraživačku metodu, primijetili da se masne kiseline vežu za specifičan receptor zvan CD36 u mnogo većoj mjeri nego su to pokazala dosadašnja istraživanja.

CD36 je proteinski receptor koji se nalazi na velikom broju stanica našeg organizma, a u istraživanju je primijećeno da vezanje većine prehrambenih masnih kiselina (zasićenih, nezasićenih i trans-masnih kiselina) na ovaj receptor utječe na povećanje ulaska oksidiranih LDL-čestica u stanice. Međutim, za dokozaheksaensku kiselinu (DHA) – dugolančanu omega-3 masnu kiselinu iz ribljeg ulja, zapaženo je da vezanjem na CD36 ne povećava ulazak oksidiranog LDL-a u stanice.

Inače, oksidirane LDL-čestice, koje prenose i tzv. loši kolesterol, kada uđu u stanice mogu potaknuti upalne reakcije, stoga utjecaj DHA na receptor CD36 može objasniti pozitivan učinak ribljeg ulja na upalne procese i aterosklerotske plakove.

Budući da je za pretilost i dijabetes tipa 2 karakteristična povišena razina masnih kiselina u krvi oboljelih, autori su zaključili kako njihov utjecaj na povećanje ulaska oksidiranog LDL-a u stanice vjerojatno doprinosi patofiziologiji bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari