Datum objave: 13. 01. 2015.

Brojna istraživanja pokazala su da je visokoenergetska prehrana povezana s većim rizikom od karcinoma. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da povećanje energetskog unosa u pojedinim slučajevima može spriječiti razvoj tumora.

Kako bi se dodatno rasvijetlili velikim dijelom nepoznati mehanizmi kojima prehrana utječe na rast tumora, u istraživanju su korišteni miševi kojima je tumor pluća izazvan mutacijama na KRAS genu, koje su često prisutne i kod tumora crijeva i gušterače.

Rezultati, objavljeni u časopisu Cell Metabolism, pokazali su da prelazak s niskoenergetske na visokoenergetsku prehranu prije početka razvoja tumora, smanjuje njihov rast. S druge strane, prelazak na visokoenergetsku prehranu nakon što je razvoj tumora već započeo, pokazao je negativan učinak – daljnje je potaknuo rast tumora.

Dodatna ispitivanja pokazala su da ova promjena u prehrani utječe na povećanje razine stresa u endoplazmatskom retikulumu – dijelu stanice koji kontrolira organizaciju proteina. Povećanje stresa može potaknuti smrt stanice, što objašnjava zašto visokoenergetska prehrana može spriječiti razvoj tumora. No, nakon što je razvoj tumora već započeo, povećana razina stresa samo potiče daljnji rast tumora budući da su stanice tumora već prilagođene povećanom stresu u endoplazmatskom retikulumu, a ta prilagodba jedna je od glavnih razloga prvotnog nastanka tumora.

Pošalji prijatelju na email

Komentari