Datum objave: 03. 02. 2015.

Poznato je da se, kao rezultat onečišćenja okoliša, u ribama nakuplja toksična živa. Budući da se živa može nakupljati u ljudskom organizmu te negativno utjecati na razvoj živčanog sustava tijekom osjetljivih perioda, trudnicama se često preporučuje ograničena konzumacija ribe, iako izravna povezanost unosa ribe majki i poteškoća u razvoju djece nije utvrđena.

Stoga je u novom istraživanju provedenom na Sejšelima, gdje je konzumacija ribe poprilično visoka, na preko 1 500 majki i djece ispitana povezanost izloženosti majki živi tijekom trudnoće i razvijenosti psihomotornih sposobnosti djece 20 mjeseci nakon rođenja.

Rezultati su pokazali da psihomotorne sposobnosti djece nisu povezane s izloženosti živi. Međutim, analizom uzoraka krvi majki uzetih tijekom trudnoće, primijećeno je da su više razine omega-3 masnih kiselina povezane s boljim rezultatima djece na pojedinim testovima psihomotornih sposobnosti.

Poznati učinak omega 3-masnih kiselina, kojima obiluje riba, je ublažavanje upalnih procesa u organizmu. Budući da živa nanosi štetu preko oksidacijskih i upalnih reakcija, autori nagađaju kako omega-3 masne kiseline, osim što doprinose pravilnom razvoju živčanog sustava, mogu neutralizirati negativan učinak žive.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari