Datum objave: 03. 04. 2015.

Kako bismo osjetili pet osnovnih kvaliteta okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami – prvo se određene tvari iz hrane trebaju vezati na odgovarajuće receptore na jeziku. Ovo zatim pobuđuje živčane stanice koje dalje prenose signal do mozga, a način na koji mozak dekodira primljene signale uglavnom je nepoznat. Stoga su se u novom istraživanju objavljenom u časopisu Current Biology, znanstvenici iz Njemačke pozabavili upravo tom nepoznanicom.

U istraživanju je elektroencefalografijom (EEG) praćena moždana aktivnost ispitanika dok su raspoznavali različite okuse, odnosno kušali dobivene uzorke različitih okusa. Elektroencefalograf može raspoznati vrlo sitne električne signale na moždanoj kori u milijuntinki sekunde, a primijećeno je da svaki okus izaziva drugačiji obrazac električne aktivnosti.

Pomoću posebnih metoda, uz određene ulazne podatke, osmišljen je posebni algoritam koji može dekodirati koji okus ispitanik u određenom trenutku kuša. Algoritam se pokazao toliko preciznim da je pomoću njega bilo moguće dekodirati koji okus ispitanik misli da osjeća u trenutku kada zapravo krivo procjenjuje okuse – primjerice, ispitanici često slabo razlikuju blaže oblike slanog i kiselog okusa.

Također, u istraživanju je zapaženo da je kvaliteta okusa prvo svojstvo osjetila okusa koje se pokazuje u centru za okus u mozgu, i to unutar 175 milisekundi.

Autori smatraju da su ova nova saznanja vrlo korisna jer će poslužiti kao temelj za buduća istraživanja osjeta okusa, koji igra ključnu ulogu u izboru i doživljaju hrane.

Pošalji prijatelju na email

Komentari