Datum objave: 08. 09. 2014.

Američki znanstvenici otkrili su da davanje visokih doza inzulina miševima, što se često koristi u istraživanjima kako bi se kod životinja izazvao dijabetes povezan s inzulinskom rezistencijom, potiče procese koji dovode do pojave pretilosti, koja pogoršava stanje ove bolesti.

Istraživanje je provođeno na miševima koji su imali nedostatak receptora za hormon glukagon koji zbog toga nije mogao obavljati svoju fiziološku funkciju.

Funkcija glukagona je povećavanje razine glukoze u krvi, dok inzulin ima suprotno djelovanje – on utječe na smanjenje razine glukoze, a pri tome i blokira izlučivanje glukagona. Kod dijabetesa tipa 2 organizam nije osjetljiv na djelovanje inzulina, stoga je za tu bolest, uz visoku razinu glukoze, karakteristična i visoka razina glukagona.

U istraživanju je primijećeno da je blokiranje funkcije glukagona kod miševa utjecalo na smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Međutim, osobama s dijabetesom se za smanjenje razine glukoze često daju povećane doze inzulina kako bi se nadvladala neosjetljivost na njega. A inzulin potiče stanice i na proizvodnju masti – miševi koji su dobivali visoke doze inzulina razvili su pretilost.

Stoga autori zaključuju kako primjena dodatnog inzulina kod pacijenata s dijabetesom samo pogoršava stanje bolesti zbog poticanja pojave pretilosti. Smatraju da bi optimalna terapija dijabetesa, uz restrikcije u prehrani, trebala biti usmjerena na snižavanje razine ili blokiranje funkcije glukagona.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari